Oldal betöltése ...


TOP-3.2.1-15-FE1-2016-00041
Veszélyhelyzeti polgármesteri döntések
TOP-2.1.3-16-FE1-2021-00007
Önkormányzati Hivatali Portál
Magyar Falu Program
Fotók
Faluház facebook
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Polgárőrség
Bemutatkozás
 
A 2005. évben már sokadszorra vetődött fel, hogy jó lenne, ha településünkön is működne polgárőrség. Az elgondolás nem maradt csupán elméletben, Bárkányi A. László vezetésével megalakult a polgárőrség, amely a fehérvári cégbíróság 2006. augusztus 4-étől bejegyzett (ehhez bankszámlát kellett nyitni, adószámot kérni, ügyvédet fizetni, könyvelőt megbízni, a jogszabályban előírt formaruhát és eszközöket beszerezni, és ami még lényegesebb, tagságot toborozni). A 2006. decemberi közgyűlésen sikerült megfelelő számú aktív és pártoló tagot toborozni, amelynek eredményeként az idei évben meg tudja kezdeni a munkáját a polgárőrség, amelynek elsődleges célja, hogy a baracskai lakosok biztonságban érezzék magukat!
 
A polgárőrség elnöke: Bárkányi A. László
Titkára: Rákóczi János
Gazdasági vezetője: Varjas László
 
Polgárőrség immár 1 éve működik Baracskán. Polgárőrségünk elsődleges feladata a bűnmegelőzés. Az eltelt egy év alatt, a rendszeres járőrözés során sok tapasztalatot szereztünk, melyek a következõ időszakban hasznunkra, illetve a falu lakosságának hasznára lehet. Hol, mire kell jobban odafigyelnünk, milyen napszakban kívánatos a jelenlét. Sajnos akadtak, akik játékszernek találták a polgárőrséget, és éjszaka szerettek volna macska egér harcot vívni. A Rendőrség értesítésének, és gyors közbeavatkozásának segítségével elejét tudtuk venni az effajta konfliktusok kialakulásának. Az eltelt év alatt 246 alkalommal, több mint 800 óra szolgálati időt teljesítettünk. A járőrözések alatt több mint 12.000 km-t tettünk meg. Polgárőreink a szolgálatot saját gépkocsijukkal, saját üzemanyaggal, szabadidejükben látják el. Az önkormányzattól (140.000 Ft), a tagdíjakból és támogatásokból (129.000 Ft) befolyó összegekből tudtuk finanszírozni a szervezet működését (cégbejegyzés, könyvelő, számlavezetés, ügyintézési költségek) illetve a szükséges felszerelés biztosítását. A Rendőrségtől kapott előzetes tájékoztatás szerint az elmúlt idõszakban jelentősen javult a közbiztonság a faluban. Az elmúlt hónapban a Magyar Postával együttműködve kísértük a kézbesítőket, így fokozva biztonságukat. Sajnos az elmúlt hetekben egyfajta betörési hullám söpört végig a falun. Próbáltunk több fővel, gyakrabban jelen lenni a faluban, de jelenlegi létszámunk sajnos nem tette lehetővé. Akik kedvet és eltökéltséget éreznek, hogy részt vegyenek a falu közbiztonságának javításában, jelentkezzenek, szívesen várjuk sorainkba. Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy minden káresetet jelentsenek be a rendőrségen, ezzel segítve a rendőrség munkáját is. Sok esetben sajnos nem jut a tudomásukra, így a szükséges intézkedések, illetve megelőzések elmaradnak.
 
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Baracska Önkormányzatának az anyagi segítségért, illetve a helyiség biztosítására gyűléseink megtartásához. Valamint köszönetet mondunk Baracska lakosságának a kapott anyagi támogatásokért és várjuk a további felajánlásaikat a következő számlaszámra:
 
Kápolnásnyék és Vidéke Takarékszövetkezet: 57800057-10007297
 
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és eseményektől mentes Boldog Új Évet Kívánunk.
 
Baracska Polgárőrség
 
 
 
Ki védje értékeinket?
 
Néhány napja meghívást kaptam Baracska Polgárőrségének taggyűlésére, ahol igen hosszan beszéltünk a Polgárőrség munkájáról, feladatáról s egyáltalán a Polgárőrség fenntartásáról. Mint bizonyára Önök közül sokan tudják, a Képviselő-testület amikor úgy látta, hogy a Rendőrség nem tartózkodik eleget a településen megpróbált egy olyan lehetőséggel élni, hogy a szolgálaton kívüli rendőröknek, akik Baracskán túlórában teljesítenek szolgálatot a túlórájuk kifizetéséhez évi 200.000,- Ft-tal hozzájárult. Ezzel párhuzamosan kezdett megalakulni újból a községi Polgárőrség, akik a megalakulásukhoz azért, hogy őket a bíróság nyilvántartásba vegye - és így legálisan működhessenek – a költségeiket az önkormányzat kifizette. Ezen felül úgy döntött, hogy ezen felül 2007. év áprilisától havi 10.000,-  Ft támogatást biztosít.
 
A taggyűlésen némi viszályt okozott, hogy a Polgárőrség támogatásával kapcsolatosan más a Polgárőrök elképzelése és más a Képviselő-testület elképzelése is. Amikor a Polgárőrség alakult nagyon sok ember és vállalkozó támogatásával biztosította a megalakuló szervezetet, hogy havi rendszerességgel vagy eseti jelleggel támogatni fogják a Polgárőr szervezet működését. Az okok között hosszasan lehetne kutakodni, de egyenlőre úgy néz ki, hogy az ígért sok-sok támogatásnak még a töredéke sem érkezik meg a Polgárőrséghez. Az Önkormányzat viszont úgy gondolja, hogy a Polgárőrség működtetése nemcsak Önkormányzati feladat. Azon nagyon sokat lehetne vitázni, hogy vajon sikeresen működik-e a Polgárőrség, illetve várhatunk-e el sikereket egy olyan Polgárőrségtől amelynek a tagjai a saját autójukkal, a saját szabadidejükben és többnyire a saját költségükön teljesítenek éjszakánként szolgálatot. Mint a megbeszélésen kiderült az Önkormányzat által nyújtott támogatást tulajdonképpen felemészti a Polgárőr szervezet adminisztratív költségei. Tehát a napi közlekedés támogatására nem marad pénz. Nagyon kellemetlen volt ez a taggyűlés, hiszen egy kívülálló számára úgy tűnhetett, hogy a helyi Képviselõ-testület nem akarja a település Polgárőrségét támogatni, pedig itt nem erről van szó. Arról van szó csupán, hogy meghatározott összegig tudjuk támogatni a Polgárőrséget és nem tovább. Tisztelet és becsület azoknak az embereknek akik a saját költségükön nappal vagy éjszaka szolgálatot teljesítenek. De nekik is meg kell érteni, hogy az Önkormányzatnak is behatároltak a lehetőségei. Persze megértem a polgárőrt is, aki azt mondja, hogy már nincs kedve többet elmenni adományt gyűjteni mikor már harmadszor, negyedszer megy vissza ugyanarra a helyre és mindig más kifogást mond a tulajdonos, hogy miért nem fizet, hozzátéve természetesen, legközelebb jöjjön, akkor fizetni fog.
 
Ennek az írásnak az apropóját az adja, hogy ugyanúgy mint 2 évvel ezelõtt az ünnepek tájékán megszaporodtak a településen a betörések. Most már még azt sem tudjuk behatárolni, hogy mely időszakokban, hiszen a nap bármelyik szakában megfoszthatnak bennünket értékeinktől. Úgy gondolom újból elérkezett az idő arra, hogy az értékeinket nekünk baracskaiaknak kell megvédenünk akár olyan áron is, hogy többen jelentkeznek egy-egy szolgálat ellátására akár a saját költségükön, illetve aki ezt nem tudja megtenni anyagi hozzájárulással segíti a Polgárőrség működését. Ebben az évben minden szombat és vasárnap reggel valamelyik polgárőr vezetõ 8 és 10 óra közötti időpontban a község házasságkötő termében fog tartózkodni, ahol bármilyen kis összegű befizetést nyugta ellenében elfogadnak.
 
Kérem, segítsük közösen a munkájukat, hiszen közös ügyünkről van szó!
 
 
Boriszov Zoltán polgármester

 


Copyright © 2011 Baracska Község Önkormányzata
Honlappal kapcsolatos észrevételeiket várjuk az info@baracska.hu címen