Oldal betöltése ...


TOP-3.2.1-15-FE1-2016-00041
Veszélyhelyzeti polgármesteri döntések
TOP-2.1.3-16-FE1-2021-00007
Önkormányzati Hivatali Portál
Magyar Falu Program
Fotók
Faluház facebook
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Faluház
 
A régi kultúrház (mozi) helyén épült fel és 1991. augusztus 20-án vehette birtokába településünk lakossága a Faluháznak elnevezett közösségi házat, amely hazánk neves építésze, MakoveczImre tervei alapján készült.
 
A galérián kapott helyet a könyvtár, a földszinti nagyterem és kisterem pedig számtalan rendezvénynek, lakodalomnak adott helyet. A gyakori rendezvények és az egyre nagyobb helyigény miatt akadályokba ütközött a könyvtár működése, így a zavartalan látogatása érdekében a Templom utcai általános iskola egyik épületrészébe került átköltöztetésre, a kisteremben pedig eMagyarország pont kezdte meg működését.
 
Időközben kiderült, hogy a könyvtár látogatottsága a község központjában lévő Faluházban lényegesen magasabb volt, ezért ismét felmerült  visszaköltöztetésének szükségessége.
 
A szélessávú internet egyre gyorsabb elterjedésével az eMagyarország pont iránt csökkentaz érdeklődés,a különböző civil szervezetek részéről pedig egyre nagyobbigény mutatkozott a Faluházban lebonyolítható programok iránt, ezértelodázhatatlanul át kellett gondolni a Faluház működtetésének,belső átalakításának struktúráját.
 
Ekkor a legmegfelelőbb időpontban érkezett az a pályázati lehetőség, melyre önkormányzatunk támogatásával az egyik civil szervezet benyújtotta pályázatát, ami sikeres lett és 2014. nyaránmegkezdődhetett, majd az ősz végére megvalósulhatott a Faluház belső átalakítása és felújítása. Az átalakításkor az emeleti részen leválasztásra került egy galéria- és egy vetítőterem, egy irodahelyiség, egy kézműves foglalkoztató, a földszinti iroda pedig klubszoba funkciót kapott.
 
Megújult a vizesblokk, új burkolatot kapott az előtér és a lépcsőzet,felújításra kerültek az elhasznált nyílászárók, és megtörtént az épület külső-belső festése-mázolása. Úgy gondolta önkormányzatunk, ha már ilyen nagymérvű felújításra kerülhetett sor, akkorsaját erőből a tetőjavítást is megejti, amiről a munkálatok során kiderült, hogy bizony több szempontból is időszerű volt.
 
A községi könyvtár is visszaköltözhetett a földszinti kisterembe, ahol a nyitva tartási idő alatt 4 db számítógép is rendelkezésre áll az információszerzéshez.
 
Még 2008-ban az Egészséges Településekért Alapítvány pályázati támogatásából vásárolt anyagokból, közösségi összefogással, Mezei-Rácz Ferenc népi építőmester szakértelmével felépült a Faluház udvarán egy kemence, melyben az új kenyér ünnepénmég abban az évben megtörtént a próbasütés.
 
Továbbgondolva a lehetőségeket, a kemence körül megkezdődött a szaletli építése, így a sütést-főzést előkészítő munkálatokra, majd a kész finomságok fogyasztására a természet közelségében, friss levegőn, ugyanakkor fedett helyen van lehetőség. A szaletli jó célt szolgál a szüreti mulatság és a községi karácsonyi vendéglátás alkalmával, valamint a baráti és családi összejövetelek idején.
 
Az épület felújítását követőenaz udvar - gazdaságosabb és biztonságosabb használata miatt - térkövezéséről döntöttünk. Május végére minden elkészült, virágos, tágas szabadtér áll rendelkezésre a kinti programokhoz.
 
2015. évtől számtalan új kezdeményezés indult a Faluházban, hogy minél szélesebb körű legyena kínálat a hasznos valamint szórakoztató szabadidős tevékenységből a különböző korosztályú és érdeklődésű személyeknek.
 
A könyvtári és Faluházi programokon kívül lehetőség van az épület, illetve egyes termeinek bérbevételére a különböző családi és közösségi rendezvények megtartására.
 
 
 
 
 

 

 


Copyright © 2011 Baracska Község Önkormányzata
Honlappal kapcsolatos észrevételeiket várjuk az info@baracska.hu címen